Secondary Adv

Krijohet betoni qe neutralizon karbonin

Share on Google+

Kompania Montreal Carbicrete ka zhvilluar një metodë për izolimin e karbonit në beton, duke pretenduar se produkti i saj kap më shumë karbon sesa çliron.

 

Teknologjia shkurton nevojën për çimento me bazë kalciumi, një përbërës kryesor në betonin tradicional që është përgjegjës për rreth 8 përqind të të gjitha emetimeve globale të CO2.

Kompania është një nga shumë që po garon për të gjetur alternativa me karbon të ulët ose pa karbon ndaj betonit tradicional por është një nga të vetmet që pretendon të ketë arritur karbon negativ. Në vend të çimentos, sistemi i Carbicrete kombinon mbetjet nga industria e çelikut plus karbonin e kapur nga impiantet industriale që përndryshe do të kishin shkuar në atmosferë.

Ne po e marrim nga atje dhe pastaj do ta injektojmë në beton dhe do ta heqim qafe përgjithmonë, tha Stern. Më shumë karbon kapet gjatë procesit të prodhimit sesa emetohet gjatë prodhimit të betonit, duke e bërë betonin negative ndaj karbonit.

Sidoqoftë, procesi mbështetet në emisionet e prodhuara nga industri të tjera, kështu që ndihmon në zvogëlimin e sasisë së CO2 shtesë që shkon në atmosferë sesa heqjen aktive të tij nga atmosfera.

Teknologjia mund të eleminojë qindra megatonë të emetimeve. Carbicrete, e cila u themelua në 2016, licencon teknologjinë e saj për prodhuesit e betonit të cilët mund ta integrojnë atë në proceset e tyre ekzistuese të prodhimit për njësitë e muratimit të betonit (CMU) dhe panelet e parapërgatitura.

Ndërsa ndërtesa e parë që përdor materialin do të ndërtohet në Kanada në fillim të vitit të ardhshëm. Teknologjia mund të ndihmojë në zvogëlimin e 2.2 miliardë tonë të emetimeve të karbonit që gjenerohen nga industria e çimentos çdo vit.


Më të lexuarat