Secondary Adv

Projekti i kulles se veshur me celik inox ne France

Share on Google+

Arkitekti fitues i Çmimit të Arkitekturës Pritzker, Frank Gehry ka zbuluar një kullë për qendrën e arteve Luma Arles në jug të Francës

 

Me emrin Kulla, ndërtesa kulturore e veshur me çelik inoks është çelësi i qendrës së arteve Luma Arles në qytetin e Arles. Kulla e arteve 56 metra e lartë përmban galeritë e ekspozitave, arkivat, një bibliotekë, zyra, dhoma seminaresh dhe një kafene për Luma Arles.

E veshur me 11,000 panele çeliku të rregulluara në mënyrë të parregullt, kulla dalluese u krijua për të qenë një strukturë historike për qendrën e arteve, e cila u krijua në 2013 nga koleksionisti zviceran Maja Hoffmann. Ndërtesa e re do të ndihmojë në krijimin e Luma Arles si një vend i rëndësishëm midis monumenteve të tjera të qytetit.

Projekti i kullës kërkon të kapë lëvizjen e elementeve diskrete nëpër një sipërfaqe, vazhdoi ai. Kjo mënyrë e prishjes së sipërfaqes në module të dukshme u bë një temë e rëndësishme në zhvillimin sipërfaqësor të ndërtesës pasi përforcoi idenë e një" ndërtese pikture "."

Kulla e arteve ngrihet nga një bazë xhami cilindrike që kujton Amfiteatrin e Arles, i cili u ndërtua në vitin 90 të erës sonë dhe qëndron ende në qytetin afër. Kulla qëndron brenda ish hekurudhes prej 27 hektarësh që mbeti bosh në 1986, i cili është kthyer në Luma Arles, financuar nga një donacion prej 150 milion € nga Hoffmann.

Së bashku me pjesën qendrore të projektuar nga Gehry, një seri ndërtesash industriale në vend janë rinovuar nga Selldorf Architects me bazë në New York.


Më të lexuarat