Secondary Adv

Zhvillohet betoni vete riparues

Share on Google+

Betoni, materiali ndërtimor më i përdorur i bërë nga njeriu, dihet se ka një gjurmë masive karboni, duke kontribuar rreth 8% të emetimeve globale.

 

Në mënyrë që të trajtohet ky problem, studiuesit në institutin politeknik Worcester (WPI) kanë zhvilluar një beton vetë-shërues që është 4 herë më i qëndrueshëm se betoni tradicional, duke zgjatur jetën e strukturave me bazë betoni dhe duke eleminuar nevojat për riparime ose zëvendësime të shtrenjta.

Procesi përdor një enzimë që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut që reagon ndaj CO2 për të krijuar kristale karbonat kalciumi të cilat mund të mbushin çarje para se të shkaktojnë probleme strukturore brenda 24 orësh. Nëse çarjet e vogla mund të rregullohen automatikisht kur fillojnë, ato nuk do të kthehen në probleme më të mëdha që kanë nevojë për riparim ose zëvendësim.

Frymëzuar nga procesi i transferimit të CO2 në natyrë, hulumtimi i Rahbar përdor anhidrazë karboni (CA), një enzimë që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut që transferon shpejt CO2 nga qelizat në rrjedhën e gjakut.

Enzima CA, e cila i shtohet pluhurit të betonit para se të përzihet dhe derdhet, vepron si katalizator që bën që CO2 atmosferik të krijojë kristale karbonat kalciumi, matrica e të cilit është e ngjashme me atë të betonit.

Kur formohet një çarje e vogël në betonin enzimatik, enzima brenda betonit lidhet me CO2 në ajër, duke shkaktuar rritjen e një matrice të re që plotëson çarjen. Ne pamë natyrën për të gjetur atë që shkakton transferimin më të shpejtë të CO2, dhe kjo është enzima CA, tha Rahbar.


Më të lexuarat