Secondary Adv

Instalohet ura e pare e shtypur ne 3D ne bote

Share on Google+

Ura e parë në botë me çelik të shtypur në 3D, me përmasa 12 metra gjatësi, është instaluar në Amsterdam.

 

Ura, e krijuar nga një kompani holandeze e quajtur MX3D, është instaluar mbi kanalin Oudezijds Achterburgwal në Rrugën e Red Light të Amsterdamit. Më shumë se katër vjet në proces, ura në formë S do të veprojë si një 'laborator i gjallë' në kryeqytetin Hollandez ndërsa merret me trafikun e këmbësorëve. Studiuesit në Imperial College London janë përfshirë me vlerësimin e ‘performancës’ së urës, e cila është e mbushur me sensorë, ndërsa po ecën.

 

Të dhënat e mbledhura nga sensorët do t'i mundësojnë ekspertët të monitorojnë se si ndryshon gjatë jetëgjatësisë së saj dhe masin se si publiku ndërvepron me urën, si për shembull sa njerëz po e përdorin atë. Një strukturë metalike e shtypur në 3D, mjaft e fortë për të trajtuar trafikun e këmbësorëve nuk është ndërtuar kurrë më pare. Të dhënat e sensorit do të vendosen gjithashtu në një 'binjak dixhital' të urës, një version i kompjuterizuar që imiton versionin fizik të jetës reale.

Printimi 3D përdor softuer për të krijuar një dizajn tre dimensional përpara se të shtypet nga një robot. Përpjekja për ndërtimin e ures kërkoi 4.5 tonë çelik të pandryshkshëm për të shtypur urën në modelin e përpunuar, të lakuar. Sipas MX3D, rezultati është më shumë sesa thjesht një objekt funksional për publikun, por një instalim arti dhe një festë e teknologjisë.


Më të lexuarat