Secondary Adv

Zbulohen 28 viruse te reja ne 1 akullnaje tibetiane

Share on Google+

Studiuesit në Tibet kanë zbuluar 33 viruse, 28 prej të cilëve të panjohur më parë për shkencën, të ngrirë në akullin e akullnajave që u formua deri në 15,000 vjet më parë.

 

Ekipi nga Universiteti Shtetëror i Ohajos analizoi dy bërthama akulli nga kapaku i akullit në pllajën Qinghai – Tibetan. Duke përdorur një metodë të re për të analizuar mikrobet dhe viruset në mostrat e akullit pa i ndotur ato, studiuesit arritën në përfundimin se viruset jetonin në tokë ose bimë.

Gjetjet, tha ekipi, mund t'i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë më mirë se si viruset kanë evoluar gjatë shekujve. Këto akullnajë u formuan gradualisht, dhe së bashku me pluhurin dhe gazrat, shumë viruse u depozituan gjithashtu në atë akull, tha profesori Zhong.

Akullnajat në Kinën perëndimore nuk janë të studiuara mirë, dhe qëllimi ynë është të përdorim këtë informacion për të pasqyruar mjediset e kaluara. Në studimin e tyre, studiuesit analizuan dy shembuj thelbësorë të mbledhur në 2015 nga kapaku i akullit Guliya, maja e së cilës, shtrihet rreth 22,000 metra (6.7 kilometra) mbi nivelin e detit.

Analiza e ekipit zbuloi kodet gjenetike për 33 viruse nga akulli që datojnë rreth 15,000 vjet, katër prej të cilave ishin të njohura nga shkenca, por të paktën 28 ​​prej të cilave janë të reja. 


Më të lexuarat