Secondary Adv

10 qytetet me te gjelberta ne bote per 2021

Share on Google+

Qëndrueshmëria e burimeve të energjisë është e rëndësishme për mbijetesën e brezave tanë të ardhshëm.

 

Ka shumë qytete në të gjithë botën ku shumë hektarë tokë janë caktuar për hapësira të gjelbërta, dhe që gjithashtu mbështeten më shumë në burimet e ripërtëritshme të energjisë, zgjedhin biçikletën ose ecjen dhe përfshirjen aktive në proceset e riciklimit. Shikoni listën e 10 qyteteve më të gjelbërta në botë për 2021.

 

10. Oslo, Norvegji

Kryeqyteti Norvegjez Oslo është i rrethuar nga kodra dhe liqene të pyllëzuar. Nga 454 kilometra katrorë të sipërfaqes totale, 242 kilometra katrorë zonë e këtij qyteti është e mbuluar nga një pyll i dendur.

 

9. Helsinki, Finlandë

Helsinki, kryeqyteti i Finlandës është një nga qytetet më të gjelbërta në Evropë. Ky qytet përbëhet nga më shumë se 310 ishuj.

 

8. San Francisco, Sh.B.A.

Niveli i lartë i riciklimit është arsyeja kryesore pas mjedisit të gjelbëruar të San Franciskos. Qeveria e qytetit ka një mision ta bëjë qytetin zero mbeturina deri në vitin 2020.

 

7. Londër, Angli

Eshtë mjaft sfiduese të mbash hapësira të gjelbërta brenda një qyteti të madh. Çuditërisht, gjysma e qytetit të Londrës është e gjelbër. Ky qytet ka 14164 hektarë hapësira të gjelbërta.

 

6. Reykjavik, Islandë

Kryeqyteti Islandez Reykjavik ka sistemin më të madh të ngrohjes gjeo-termike në botë. Janë gjithsej 30 vullkane aktive në vend. Kjo çon që Islandezët të mbështeten në energjinë hidrotermale sesa lëndët djegëse fosile.

 

5. Curitiba, Brazil

Qyteti Curitiba në Brazilin Jugor është i njohur për planifikimin e tij urban. Qyteti ka 12 hektarë hapësirë ​​të gjelbër për 1000 banorë. Qyteti ka gjithsej 400 kilometra katrorë hapësira të gjelbërta.

 

4. Vancouver, Kanada

Qyteti bregdetar i Vancouver është një nga qytetet më të jetueshëm dhe më të gjelbërt në botë. Eshtë energjia e rinovueshme hidroelektrike që përbën 93% të të gjitha kërkesave elektrike të qytetit.

 

3. Stokholm, Suedi

Qyteti piktoresk i Stokholmit është i përkushtuar ndaj jetesës së gjelbër dhe pastërtisë. Stokholmi mbulon një sipërfaqe prej 6519 kilometra katrorë dhe një e treta e sipërfaqes së saj tokësore është hapësirë ​​e gjelbër.

 

2. Amsterdam, Hollandë

Bicikletat janë një pjesë integrale e qytetit të Amsterdamit për shumë dekada. Eshtë mënyra më e zakonshme e transportit në qytet. Ky qytet i bukur ka një infrastrukturë që përfshin kryesisht rrjete kanalesh dhe rrugësh të ngushta.

 

1. Kopenhagë, Danimarkë

Me milje rrugë çiklizmi kryeqyteti danez Kopenhagë është një nga qytetet më të mira miqësore për biçikletat në botë. Ky qytet ka një popullsi prej 569557. 50 përqind e banorëve zgjedhin biçikleta para makinave. Ehtë mënyra e zakonshme e transportit në Kopenhagë.


Më të lexuarat