Secondary Adv

Krijohet xhami 2 here me i forte se diamanti

Share on Google+

Një lloj i ri xhami i bërë nga karboni rezulton të jetë dy herë më i fortë se diamanti.

 

Një ekip shkencëtarësh kinezë, të udhëhequr nga ata në Universitetin Yanshan, kohët e fundit zbuluan xhamin transparent me ngjyrë të verdhë të quajtur AM-III, i cili është i aftë të lërë një gërvishtje të thellë në një diamant.

Materiali, i cili është bërë tërësisht nga karboni, arriti në 113 gigapaskalë (GPa) në testin e ngurtësisë Vickers, ndërsa diamantet zakonisht shënojnë diku midis 50 dhe 70 në shkallën GPa.

Rrjedhimisht, matjet tona tregojnë se materiali AM-III është i krahasueshëm në forcë me diamantin dhe është superior ndaj materialeve të tjera më të forta të njohura, tha profesori Tian Yongjun i Universitetit Yanshan.

Sipas studiuesve, AM-III nuk është një zëvendësim diamanti, por mund të përdoret për të zhvilluar qeliza diellore më të forta në panelet diellore dhe dritare më të forta antiplumb që do të ishin 20 deri në 100% më të fortë se modelet aktuale. Tian dhe ekipi zhvilluan xhamin e verdhë duke rritur presionin në një dhomë eksperimentale në 25 GPa dhe temperaturat në 2,192 gradë Fahrenheit.

Rritjet u bënë ngadalë dhe gradualisht gjatë një periudhe prej më shumë se 12 orë, dhe materiali kaloi po aq kohë duke u ftohur më pas. Duke folur teknikisht, AM-III është një xham me kristale brenda, sipas Tian.


Më të lexuarat