Secondary Adv

Krijohet teknologjia qe e kthen ujin e detit te pijshem

Share on Google+

Shkencëtarët kanë krijuar një teknologji që mund të largojë pothuajse të gjithë kripën nga uji i detit, duke zgjidhur një nga problemet më të mëdha shëndetësore në botë.

 

Hulumtuesit nga Instituti i Koresë i Inxhinierisë dhe Teknologjisë së Ndërtimit (KICT) krijuan një membranë të re, të njohur si membrana nanofiber elektrospun koaksiale.

Membrana jo vetëm që heq 99.9% të kripës nga uji i detit, por zgjat deri në 1 muaj, ndërsa zgjidhjet e mëparshme zgjatën vetëm rreth 50 orë para se ato të zëvendësohen. Membrana ishte në gjendje të funksiononte pa agjent lageshtues dhe ndotje për shkak të këndit të saj të ulët të rrëshqitjes, si dhe vetive të tij të përçueshmërisë termike.

Sidoqoftë, ai ka të meta, veçanërisht polarizimin e temperaturës dhe një rënie të fluksit të avullit të ujit për shkak të mënyrës se si përçon nxehtësinë. OBSH sugjeron që uji i pijshëm me cilësi të mirë duhet të ketë një solucion total të tretur (TDS) më pak se 600 pjesë për milion (ppm).

Zgjidhja e mundshme është e madhe, duke pasur parasysh se afërsisht 785 milionë njerëz nuk kanë qasje në ujë të pijshëm të pastër, sipas të dhënave të 2019 nga OBSH. Përveç kësaj, afërsisht 2 miliardë njerëz në të gjithë globin përdorin një burim uji të pijshëm që është i kontaminuar me jashtëqitje, shtoi OBSH.


Më të lexuarat