Secondary Adv

Europa perjetoi vitin me te nxehte ne 2020

Share on Google+

Evropa përjetoi vitin më të nxehtë të regjistruar në 2020, me temperatura 3.4° F (1.9°C) më të larta se mesatarja për vitet 1981-2010, ka zbuluar raporti i fundit i klimës.

  

Kjo tejkalon objektivin e rritjes së temperaturës mesatare globale prej 2.7 ° F (1.5 ° C) të vendosur nga OKB në Marrëveshjen e Klimës në Paris dhe është afër rritjes maksimale prej 3.6 ° F (2 ° C) të kërkuar për të zvogëluar rrezikun e efektet ekstreme të ndryshimit të klimës.

Sipas raportit, nuk ishte vetëm më i ngrohti në regjistrim, por më i nxehti me një diferencë të madhe. Pjesë të kontinentit përfshirë Luksemburgun, Suedinë, Finlandën dhe Rusinë Evropiane panë temperatura 3.6 ° F (2 °C) ose më shumë mbi mesataren për dekadat e fundit.

Edhe pse pjesët e Evropës veriperëndimore ishin më të ftohta, MB pa vitin e saj të tretë më të nxehtë të regjistruar, pas 2014 dhe 2006, me temperatura 1.4 ° F (0.78 °C) mbi bazën.

Globalisht, temperaturat në 2020 ishin 1.08° F (0.6°C) mbi mesataren për periudhën 30-vjeçare nga 1981, pavarësisht efektit të ftohjes së përkohshme të një 'La Nina' në Paqësor. Viti i kaluar ishte gjithashtu viti i shtatë radhazi ku temperaturat vjetore në Arktik ishin më shumë se 1.8 ° F (1°C) mbi mesataren për periudhën 1981-2010. 


Më të lexuarat