Secondary Adv

Projektohet kulla e veshur me bime te kultivuara

Share on Google+

Carlo Ratti Associati ka zbuluar planet për të ndërtuar një rrokaqiell të gjatë 218 metra në Kinë që do të kultivonte bimë duke përdorur hidroponikë. 

 

Kulla Jian Mu do të zinte vendin e fundit të disponueshëm në rrethin e biznesit të Shenzhen, duke përfunduar horizontin qendror të qytetit. Ndërtesa 51-katëshe i dedikon 10.000 metra katrorë kultivimit të bimëve duke krijuar një fermë hidroponike vertikale.

Bujqësia hidroponike përfshin rritjen e bimëve duke përdorur tretësira ushqyese me bazë uji, në krahasim me tokën. Metoda është një zgjidhje për kursimin e hapësirës për bujqësinë dhe do të thotë që të korrat mund të organizohen dhe rriten në një formacion vertikal.

Ndërtesa vlerësohet të prodhojë 270 ton ushqim në vit, e cila thuhet se do të ushqejë afërsisht 40,000 njerëz. Do të krijojë një zinxhir të furnizimit me ushqim të qëndrueshëm që menaxhon kultivimin, korrjen, shitjen dhe konsumin të gjitha brenda një ndërtese.

Fermat vertikale janë planifikuar të prodhojnë një sërë perimesh dhe të mbjellash. Ndërtesa është projektuar të ketë një konstruksion çeliku, me trarë që lidhin pllakat e dyshemesë prej betoni me thelbin e saj.

Gjelbërimi në të gjithë fasadën do të zvogëlojë fitimin e nxehtësisë diellore në brendësi dhe do të zvogëlojë nevojën e ndërtesës për ajër të kondicionuar.


Më të lexuarat