Secondary Adv

BIG projekton qytetin qe do strehoje 5 mln banore

Share on Google+

I hapur, i drejtë dhe gjithëpërfshirës, tre fjalë që përshkruajnë një qytet të ri të projektuar nga Bjarke Ingels për sipërmarrësin amerikan Marcore. 

 

Telosa do të strehojë përfundimisht 5 milion njerëz dhe është planifikuar të ndërtohet "nga e para" në një zonë prej 150,000 hektarësh në SHBA, të cilin ekipi aktualisht po e vëzhgon.

Vizioni i Telosa është ‘krijimi i një qyteti të ri në Amerikë që përcakton një standard global për jetesën urbane, zgjeron potencialin njerëzor dhe bëhet një projekt për brezat e ardhshëm. Përveçse si një qytet i ri i barabartë, Telosa është planifikuar gjithashtu nga grupi Lore dhe Bjarke Ingels/BIG të jetë e qëndrueshme, e hapur, e drejtë dhe gjithëpërfshirëse.

Strategjitë e listuara në uebfaqen e Telosa përfshijnë riciklimin e ujit, burimet e ripërtëritshme të energjisë, qasje të barabartë në arsim dhe trajnim dhe qasje në hapësirat natyrore dhe hapësirat e sigurta publike.

Interpretimet që janë publikuar tregojnë një kullë futuriste që ngrihet nga shkretëtira. Struktura integron një çati fotovoltaike, depozita të larta uji dhe ferma aeroponike që do të ndajnë dhe shpërndajnë prodhimin tek banorët.

Rrugët e Telosa i japin përparësi biçikletave dhe këmbësorëve. Makinat autonome me lëvizje të ngadaltë ndajnë në mënyrë të sigurt rrugën me njerëzit dhe natyrën. Banorët e parë telosa do të fillojnë të lëvizin brenda në 2030.


Më të lexuarat