Secondary Adv

Krijohet materiali me rezistent ndaj ujit

Share on Google+

Studiuesit në Universitetin e Floridës Qendrore kanë krijuar një nanomaterial të ri që spraps ujin dhe mund të qëndrojë i thatë edhe kur zhytet nën ujë.

 

Ekipi u drejtua nga Debashis Chanda, një profesor në Qendrën e Teknologjisë NanoScience të UCF, i cili pretendoi se ai ishte frymëzuar nga natyra dhe evolucioni i bimëve dhe specieve të caktuara biologjike për të krijuar nanomaterialin e ri.

Të qenit i papërshkueshëm nga uji ose hidrofobia është mjeti i natyrës për të mbrojtur dhe vetë-pastruar bimët dhe kafshët kundër patogjenëve si kërpudhat, rritja e algave dhe grumbullimi i papastërtisë, shpjegoi Chanda. Ne morëm sugjerimet tona nga struktura e një gjethe zambak uji dhe sintetizuam materiale nanostrukturuese të bazuara në kristale molekulare të fullerenëve.

Fullerenet (C60 dhe C70) krijohen duke kombinuar molekulat e karbonit për të formuar një strukturë të mbyllur të ngjashme me kafazin. Këto struktura pastaj mund të grumbullohen mbi njëra -tjetrën për të formuar kristale të larta të quajtura fulleritet.

Mjafton një pikë e një xheli të krijuar nga fulleritet në çdo sipërfaqe për të zhvilluar një gjendje super të papërshkueshme nga uji. Më mirë akoma, xheli nuk ndërhyn me materialin origjinal që trajtohet. Kjo është ajo që e bën materialin e ri kaq novator. Edhe kur ato zhyten në 60.9 cm ujë për disa orë, filmat mbeten të thatë.


Më të lexuarat