Secondary Adv

Krijohet xhami me rezistent ndaj goditjeve

Share on Google+

Eshtë krijuar një lloj i ri xhami 5 herë më rezistent ndaj thyerjeve sesa xhami standard, i cili më në fund mund t'i japë fund shkatërrimit të ekraneve të telefonit.

 

Materiali i përbërë prej qelqi dhe akriliku, i cili "ofron një kombinim të forcës, qëndrueshmërisë dhe transparencës", është projektuar nga studiuesit në Universitetin McGill në Montreal, Kanada.

Xhami më i fortë dhe më i qëndrueshëm është frymëzuar nga shtresa e brendshme e guaskave të molusqeve, e quajtur nacre, e njohur edhe si nëna e perlave, e cila i ngjan një muri me tulla Lego të gërshetuara në mikroshkallë.

Edhe pse është xham, materiali i ri ka një elasticitet që është më shumë si plastikë dhe nuk thyhet në ndikim, raportojnë studiuesit. Nëse prodhohet në masë dhe sillet në treg, mund të përdoret për t'i dhënë fund telefonave inteligjentë të nivelit të lartë që shkatërrohen nga një rënie e shkurtër në tokë.

Guaskat e molusqeve përbëhen nga rreth 95 % shkumës, e cila është shumë e brishtë në formën e saj të pastër. Por nacre, e cila mbulon guaskat e brendshme, është e përbërë nga tableta mikroskopike që janë pak si blloqe ndërtimi miniaturë Lego, duke e bërë atë jashtëzakonisht të fortë dhe të qëndrueshme.

Eshtë shumë fleksibël, duke lejuar që guaska t'i rezistojë goditjeve pa u thyer. Materiali ynë i ri nuk është vetëm 3 herë më i fortë se xhami normal, por gjithashtu më shumë se 5 herë më rezistent ndaj thyerjeve.


Më të lexuarat