Secondary Adv

Shkencetaret zbulojne diamantin qe ndryshon ngjyre

Share on Google+

Tani shkencëtarët kanë zbuluar një lloj të ri guri që ndryshon ngjyrën, i cili është i ndryshëm nga 'diamanti kameleon' i mirënjohur.

 

Në vend që të kaloni nga një hije në tjetrën nëse nxehet ose mbahet në errësirë, i ashtuquajturi 'diamanti kriogjenik' kalon nga gri në të verdhë kur bëhet jashtëzakonisht i ftohtë. Vlera e tij mbetet e paqartë, megjithëse ekspertët besojnë se rrallësia e tij mund ta bëjë atë jashtëzakonisht të vlefshëm.

Diamanti ndryshon ngjyrën vetëm nëse ftohet në -196 ° C, temperatura e azotit të lëngshëm. Një ftohje e tillë është mjaft rutinë në laboratorë dhe kryhet për t'i bërë atomet e një diamanti të dridhen më pak, duke lejuar matje më të sakta për mënyrën sesi perlë thith gjatësi vale të ndryshme të dritës.

Fenomeni i diamantit kameleon u zbulua për herë të parë në 1866 nga Georges Halphen, një tregtar diamanti në Paris. Arsyeja pse ata ndryshojnë ngjyrën është ende një mister, por disa janë gjetur se e bëjnë këtë ose kur nxehen në rreth 200 ° C, ose nëse mbahen në errësirë ​​për më shumë se 24 orë.

Për shkak se pamja e tyre mund të ndryshohet kur ekspozohen ndaj dritës, nxehtësisë dhe tani të ftohtit, ekspertët mendojnë se mund të ketë më shumë se një mekanizëm në punë për të shpjeguar se si diamantet ndryshojnë ngjyrën.


Më të lexuarat