Secondary Adv

Krijohet ne laborator temperatura me e ftohte ndonjehere

Share on Google+

Shkencëtarët kanë krijuar kushtet më të ftohta të regjistruara ndonjëherë, duke arritur vetëm 38 trilionth të një shkalle më të ngrohtë se zero absolute.

 

Ndërsa hulumtonin vetitë valore të atomeve, ekspertët nga Universiteti i Bremenit prodhuan një nga 'vendet më të ftohta në univers' për disa sekonda në laborator.

Zeroja absolute, zero Kelvin, ose -459.67 ° F, është pika në të cilën atomet nuk kanë energji dhe nuk lëvizin, dhe është temperatura më e ftohtë që teorikisht mund të arrihet. Për t’iu afruar sa më shumë kësaj pike, ekipi manipuloi një re të atomeve në një pikë ku ishte në një ‘ndalesë virtuale’.

Për disa sekonda këto grimca ishin aq të qeta, temperatura u ul në 38 pikokelvin (pK), që është 38 trilionthi i një shkalle mbi zero absolute. Ekipi thotë se kjo mund të ketë pasoja të konsiderueshme për të kuptuarit tonë të mekanikës kuantike, pasi sa më e ftohtë të jetë temperatura, aq më shumë vepron materia e veçantë.

Për të arritur temperaturën jashtëzakonisht të ulët, ekipi gjerman zhvilloi një proces që uli temperaturën e një sistemi duke ngadalësuar grimcat në pikën që ata arritën në një ngërç pothuajse total.

Kjo është një temperaturë kaq e ulët dhe nuk ka termometra që mund ta zbulojnë atë, kështu që ata e bazojnë matjen në mungesën e lëvizjes kinetike të grimcave të vëzhguara.


Më të lexuarat