Secondary Adv

Projektohet ndertesa me e madhe prej druri ne Islande

Share on Google+

Studiot Jakob+MacFarlane dhe T.ark kanë projektuar një ndërtesë prej druri të ndërthurur me karbon të ulët të quajtur Living Landscape në kryeqytetin e Islandës.

 

E planifikuar për t'u përfunduar në vitin 2026, ndërtesa me përdorim të përzier prej 26,000 metrash katrorë do të bëhet "ndërtesa më e madhe prej druri në Islandë" pasi të përfundojë.

Pasi të përfundojë, projekti do të përmbajë një përzierje strehimi për studentët, të moshuarit dhe familjet, së bashku me hapësirat e punës, objektet e çerdheve dhe dyqanet lokale.

Jakob+MacFarlane dhe T.ark po synojnë emetime zero-zero, të cilat përfshijnë eliminimin e të gjitha emetimeve dhe kompensimin e atyre që nuk mund të eliminohen duke hequr karbonin nga atmosfera.

Sipas Jakob+MacFarlane, kjo do arrihet pjesërisht duke përdorur një strukturë druri të parafabrikuar të laminuar (CLT). Konstruksioni CLT redukton karbonin e trupëzuar të mureve të jashtme me pothuajse 80% në krahasim me një strukturë tipike betoni të përdorur në Islandë, shpjegoi studioja.

Emetimet [të mbetura] do të kompensohen ose nëpërmjet rikuperimit të ligatinave ose pyjeve, duke e bërë ndërtesën në mënyrë efektive neutrale ndaj karbonit.

Ndër materialet e tjera të përdorura në ndërtesë do të jetë edhe Panoblocs, një lloj paneli muri të parafabrikuar dhe të izoluar me pamje të jashtme prej druri, i cili mund të hiqet dhe përshtatet lehtësisht.


Më të lexuarat