Secondary Adv

Europa mund te perjetoje temperatura 50 grade

Share on Google+

Evropa do të shohë valë ekstreme të të nxehtit 50 gradë Celsius çdo tre vjet nëse gazet serrë vazhdojnë të rriten, ka paralajmëruar Met Office.

 

Nëse bota nuk merr masa, Evropa mund të presë që valët e të nxehtit 'Lucifer' të ndodhin deri në vitin 2100, tha ai. Profesor Peter Stott tha për BBC: Shanset e këtyre ngjarjeve ekstreme vazhdojnë të rriten.

Valët e të nxehtit u emëruan për herë të parë në Itali në vitin 2017, të quajtura 'Lucifero', kur një valë të nxehti përfshiu Evropën Jugore me temperatura mbi 40 gradë Celsius.

Në gusht 2021, Italia raportoi një tjetër, e cila ishte temperature më e lartë rekord evropiane prej 48.8C. Analiza e re vjen ndërsa liderët dhe politikëbërësit nga e gjithë bota mblidhen për negociata në Cop26 në Glasgow.

Disa vende kanë përshkruar premtimet në konferencë, duke përfshirë Indinë, e cila njoftoi se do të ulë emetimet në zero neto deri në vitin 2070, dhe një angazhim neto zero deri në vitin 2050 nga Vietnami.

Shkencëtarët kanë thënë se duhet të ketë një qëllim global për të ulur emetimet në zero neto deri në 2050 për të shmangur rritjen e temperaturës mbi 1.5C dhe për të parandaluar ndikimet më të këqija të ndryshimeve klimatike.


Më të lexuarat