Secondary Adv

Zhvillohet roboti qe kryen injeksione

Share on Google+

Një firmë kanadeze e ka bërë më të lehtë procesin e marrjes së vaksinës COVID me një robot që injekton një goditje direkt në muskul pa përdorimin e një gjilpëre. 

 

Zhvilluesit e robotit Cobi, i projektuar në Universitetin e Waterloo në Ontario, thonë se roboti ka kryer me sukses injeksionin e parë autonom robotik intramuskular. Cobi mbështetet në një rrymë serumi me presion të lartë që kalon përmes një hapjeje në lëkurë sa gjerësia e qimeve të njeriut.

Duke përdorur sensorë LiDAR, të njëjtën teknologji të përdorur nga automjetet autonome për të hartuar rrugën, Cobi bën një model të trupit të pacientit dhe softueri i bazuar në AI përcakton vendin optimal të injektimit. 

“Ne e pajisëm Cobi për të përdorur një teknologji të injektimit pa gjilpëra dhe për të demonstruar se pacientët mund të merrnin injeksione intramuskulare, të tilla si vaksinat, pa gjilpëra dhe pa përfshirje nga një profesionist i kujdesit shëndetësor,” tha bashkëthemelues idhe CEO i Cobionix.

Natyra autonome e Cobi gjithashtu redukton në mënyrë dramatike kërkesat e infrastrukturës së klinikave të vaksinave, të cilat mund të ndihmojnë në arritjen e popullsive në zona të largëta me akses të kufizuar në kujdesin mjekësor, shtoi ai.

Lasswell tha se do të duheshin rreth dy vjet përpara se Cobi të jetë gati për përdorim komercial.


Më të lexuarat