Secondary Adv

Projekti i kullave qe pastrojne ajrin

Share on Google+

Në COP26 në Glasgow, SOM zbuloi kullën e saj konceptuale të quajtur ‘Urban Sequoia.’

 

Lloji i ri i ndërtesës është propozuar për të transformuar mjedisin e ndërtuar në një rrjet për thithjen e karbonit. Gjatë prezantimit ambicioz, ekipi parashikon një mjedis të ndërtuar i cili mund të jetë një zgjidhje për krizën klimatike, në vend që të jetë pjesë e problemit.

Kullat do sillen si pemë, duke kapur karbonin, duke pastruar ajrin dhe duke rigjeneruar mjedisin. Ekipi i SOM shikon drejt proceseve dhe ekosistemeve natyrore, duke parashikuar pyjet e ‘urban sequoia’ që kapin karbonin dhe prodhojnë biomaterial për të krijuar një ekonomi të re karboni dhe një mjedis urban elastik.

Ekipi ka zhvilluar hapin e parë drejt këtij qëllimi në një shkallë të gjerë, me një prototip për një ndërtesë të lartë që mund të ndërtohet sot. Grupi thekson domosdoshmërinë për të transformuar mjedisin e ndërtuar, duke nënvizuar se sektori i ndërtimit gjeneron gati 40% të të gjitha emetimeve globale të karbonit.

Për qytetet, prototipi merr formë si një ndërtesë shumëkatëshe që mund të sekuestrojë deri në 1000 ton karbon në vit, ekuivalente me 48500 pemë.

Dizajni përfshin zgjidhje dhe materiale të bazuara në natyrë që përdorin shumë më pak karbon sesa opsionet konvencionale dhe thithin karbonin me kalimin e kohës.


Më të lexuarat