Secondary Adv

Krijohet bateria e pare plotesisht e riciklueshme

Share on Google+

Një kompani suedeze ka njoftuar se ka ricikluar me sukses një bateri litium-jon duke përdorur vetëm metale të rikuperuara nga mbeturinat e baterive. 

 

E quajtur Northvolt, kompania pretendon se programi i saj i riciklimit "Revolt" është bërë i pari që riciklon një bateri EV duke përdorur 100% materiale të ripërdorura.

Të gjitha masat e riciklimit dhe prodhimit të Northvolt u zhvilluan në një vend, brenda laboratorëve të tij në Västerås, Suedi. Dhe është një përparim i rëndësishëm për industrinë globale të baterive, pasi ajo përpiqet ta bëjë industrinë e sapolindur të EV me të vërtetë të qëndrueshme.

Deri më tani, as automjetet Tesla nuk kanë qenë të qëndrueshme. Në realitet, bateritë litium-jon kanë kërkuar miniera të gjera për lëndët e para, gjë që kundërshton nxitjen e qëndrueshme të automjeteve të përfunduara.

Me fjalë të tjera, makinat elektrike thjesht kanë lëvizur ndotjen në zinxhirin e montimit, nga konsumatorët që ngasin makinën deri te prodhimi i pjesëve të kërkuara për EV.

Por procesi i riciklimit mund të rikuperojë deri në 95% të metaleve në bateri, tha kompania. Hapi tjetër për Northvolt përfshin prodhimin e qelizave me 50% material të ricikluar në shkallë industriale deri në vitin 2030.


Më të lexuarat