Secondary Adv

Te premten pritet eklipsi me i gjate i henes

Share on Google+

Eklipsi i pjesshëm hënor më i gjatë i shekullit do të ndodhë mëngjesin e së premtes, duke e bërë hënën të duket e kuqe deri në 3.5 orë. 

 

Ajo do të errësojë hënën në pjesën më të madhe të planetit më 19 nëntor, me deri në 97% të hënës që do të rrëshqasë në hijen e Tokës. Vendi më i mirë për të parë eklipsin do të jetë Amerika e Veriut, ku pothuajse të gjitha 3.5 orët do të jenë të dukshme, pasi do të jetë natë kur të fillojë eklipsi.

Ky është një eklips i pjesshëm jashtëzakonisht i thellë, shpjegoi EarthSky, duke lënë vetëm një copëz të hollë të hënës të ekspozuar ndaj dritës së drejtpërdrejtë të diellit në pikën e eklipsit maksimal.

Pjesa tjetër e hënës do të marrë një ngjyrë të kuqërremtë, të ndryshkut, tipike e një eklipsi total hënor. Njerëzit që jetojnë në Amerikën e Veriut do të shohin eklipsin e pjesshëm në tërësinë e tij, me ata në Azinë perëndimore, Australi dhe Zelandën e Re që do të humbasin fazat e hershme.

Perëndimi i hënës ndodh në Amerikën e Jugut dhe Evropën Perëndimore përpara se të përfundojë eklipsi, kështu që do të humbasë fazat e mëvonshme dhe nuk do të jetë fare i dukshëm në Afrikë apo Lindjen e Mesme.

Do të jetë në pikën e eklipsit më të madh, me 97% të hënës të mbuluar nga hija e Tokës, në orën 09:02 GMT kur hëna shihet më së miri nga Hawaii.


Më të lexuarat