Secondary Adv

Nis ndertimi i kulles se trete me te larte ne Paris

Share on Google+

Rrokaqielli Tour Triangle i projektuar nga studio zviceriane Herzog & de Meuron më në fund është vendosur të fillojë ndërtimin në Paris pas 15 vitesh përgatitje. 

 

Zhvilluesi këtë muaj arriti një marrëveshje partneriteti duke siguruar mbështetje financiare për koston e plotë prej 670 mln euro të projektit. 

Punimet fillestare të ndërtimit në Trekëndëshin Turistik 180 m pritet të fillojnë deri në fund të vitit dhe të përfundojnë në 2026, 12 vjet më vonë se sa ishte planifikuar fillimisht. Trekëndëshi do të ishte qiellgërvishtësi më i madh që do të shfaqet në horizontin qendror të Parisit që nga viti 1973. 

Ndërtesa do të përmbajë zyra, një qendër konferencash, dyqane, restorante dhe një hotel. Firma nisi fillimisht punën në Tour Triangle në 2006, por projekti u vonua shumë nga një sërë planifikimesh të gjata dhe beteja ligjore. 

I vendosur në 42 kate me 91,351 metra katror sipërfaqe, Triangle do të bëhej ndërtesa e tretë më e lartë brenda kufijve të qytetit të Parisit, pas vetëm Tour Montparnasse dhe Kullës Eiffel. 

Gjurma e saj trapezoidale do të thotë që nga Parisi qendror, Trekëndëshi i Turit do të duket si një kullë e hollë, por nga lindja dhe perëndimi, gjerësia e tij e plotë do të jetë e dukshme. 

Herzog & de Meuron thanë se forma, e cila është krahasuar në mënyra të ndryshme me piramidën e Luvrit, synon të maksimizojë këndet e shikimit për ata që janë brenda ndërsa zvogëlojë madhësinë e hijes së hedhur në ndërtesat fqinje.


Më të lexuarat