Secondary Adv

Shkencetaret krijojne xhamin me te forte se diamanti

Share on Google+

Shkencëtarët kanë krijuar një xhami ultra të fortë që është edhe më i fortë se diamantet natyrale.

 

I ashtuquajturi xhami i karbonit, i cili gjithashtu ka përçueshmërinë termike më të lartë nga të gjitha xhamat e njohur, është prodhuar nga studiues të udhëhequr nga Universiteti Jilin i Kinës.

Fortësia e arritur, rreth 102 GPa, e bën atë një nga xhamat më të fortë të njohura aktualisht, i dyti vetëm pas karbonit AM-III të sintetizuar së fundmi (113 GPa). Krijimi i një xhami me veti të tilla superiore do të hapë derën për aplikime të reja, tha autori I zbulimit.

Përdorimi i materialeve të reja të qelqit varet nga krijimi i pjesëve të mëdha, gjë që ka paraqitur një sfidë në të kaluarën. Temperatura relativisht e ulët në të cilën ne ishim në gjendje të sintetizonim këtë xham të ri diamanti ultra të fortë e bën prodhimin masiv më praktik.

Karboni është në gjendje të marrë një sërë formash të qëndrueshme, të cilat ndryshojnë në bazë të strukturës së tyre molekulare. Disa, si grafiti dhe diamanti, janë shumë të strukturuara, ndërsa të tjerët janë të çrregullt, ose 'amorfë', si xhami i rregullt.

Fortësia e çdo forme diktohet nga lidhjet e saj të brendshme. Diamanti, ndërkohë, ka një rregullim tre-dimensional të lidhjeve, gjë që i jep atij fortësi më uniforme.


Më të lexuarat