Secondary Adv

Zhvillohet bateria e pare elastike qe mund te lahet

Share on Google+

Studiuesit në Universitetin e UBC në Kanada kanë krijuar një bateri që funksionon edhe kur shtrihet në dyfishin e gjatësisë së saj ose pasi lahet.

  

Zhvilluar nga dr. Ngoc tan Nguyen dhe kolegët e tij, bateria fleksibël dhe që lahet mund të revolucionarizojë pajisjet e veshura. 

Dr Nguyen shpjegon, elektronikët e veshur janë një treg i madh dhe bateritë e shtrira janë thelbësore për zhvillimin e tyre. Deri më tani, bateritë që tendosen nuk janë larë. kjo është një shtesë kritike nëse do t'i rezistojnë kërkesave të përdorimit të përditshëm. 

Për ta bërë atë fleksibël, ekipi i griu përbërësit kryesorë të baterisë, zinkun dhe dioksidin e manganit, në copa të vogla dhe i futi në një plastikë gome. Bateria përbëhet nga disa shtresa ultra të holla të këtyre polimereve të mbështjellë brenda një kase të të njëjtit polimer. 

Ky konstruksion krijon një vulë hermetike, të papërshkueshme nga uji që siguron integritetin e baterisë përmes përdorimit të përsëritur. Deri më tani, i ka rezistuar 39 cikleve të larjes. 

Për fleksibilitetin dhe larjen e saj, ekipi në UBC thotë gjithashtu se bateria është e përballueshme. Materialet e përdorura janë tepër me kosto të ulët, kështu që nëse kjo bëhet në numër të madh, do të jetë e lirë. 

Bateria mund të aplikohet në orë dhe pajisje për matjen e shenjave vitale dhe të integrohet me veshje që mund të ndryshojnë në mënyrë aktive ngjyrën ose temperaturën.


Më të lexuarat