Secondary Adv

Krijohet materiali qe zevendeson paketimet plastike

Share on Google+

Studiuesit kanë zhvilluar një shtresë që mund të spërkatet në ushqime, dhe thonë se i mban produktet të freskëta për rreth 50% më gjatë. 

 

Ekipi shpreson se veshja e tyre me bazë bimore mund të zëvendësojë së shpejti paketimin plastik në supermarkete.

Ne e dinim se duhej të hiqnim qafe paketimin e ushqimit me bazë nafte që është atje dhe ta zëvendësonim atë me diçka më të qëndrueshme, të biodegradueshme dhe jo toksike, tha autori i studimit.

Ajo që kemi arritur është një teknologji e shkallëzueshme, e cila na mundëson t'i kthejmë biopolimerët, të cilët mund të rrjedhin si pjesë e një ekonomie rrethore nga mbetjet ushqimore, në fibra të zgjuara që mund të mbështjellin ushqimin drejtpërdrejt.

Paketimi përdor fibra të bëra nga polisaharide, karbohidratet më të bollshme që gjenden në ushqim. Veshja jo vetëm që mund të ndihmojë në parandalimin e prishjes, por është gjithashtu mjaft e fortë për të parandaluar mavijosjen, sipas ekipit.

Pasi të jeni gati për të ngrënë ushqimin, veshja thjesht mund të shpëlahet me ujë dhe të degradohet në tokë brenda tre ditëve. Ekipi shpreson se paketimi i ri mund të ndihmojë në përpjekjet për të frenuar përdorimin e plastikës në supermarkete.


Më të lexuarat