Secondary Adv

Shkencetaret krijojne cimento te bere nga algat

Share on Google+

Çdo vit rreth dy gigatonë CO2 lëshohen në mjedisin tonë për shkak të prodhimit dhe përdorimit të çimentos. 

 

Sipas një raporti nga Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit të Shteteve të Bashkuara (EPA), çimentoja renditet e treta në mesin e dhjetë burimeve më të mëdha të ndotjes industriale.

Çuditërisht, një ekip studiuesish pohon se ne mund t'i japim një ndalesë të plotë këtij emetimi të karbonit të drejtuar nga çimentoja brenda natës duke zëvendësuar çimento tradicionale me çimenton e tyre të re biogjenike (një substancë e prodhuar nga organizmat e gjallë) me bazë mikroalgash.

Një ekip studiuesish nga Universiteti i Kolorados Boulder, kanë zhvilluar një metodë unike neutrale ndaj karbonit. çimentoja portland mund të të prodhohet nga guri gëlqeror i rritur biologjikisht.

Ky material i ri mund të zvogëlojë në mënyrë drastike ndotjen e mjedisit të shkaktuar nga aktivitetet e ndërtimit në mbarë globin.

Është interesante se betoni i cili është bërë kryesisht duke përdorur çimento portland, ujë dhe zhavorr konsiderohet si materiali më i konsumuar në të gjithë globin pranë ujit.


Më të lexuarat