Secondary Adv

Panelet jane me pak efikase ne temperatura te larta, ja pse

Share on Google+

Me temperaturat që arrijnë në 32°C në Britani këtë javë, mund të supozoni se nxehtësia përvëluese do të ketë një efekt pozitiv në prodhimin e energjisë diellore.

 

Por ekspertët kanë paralajmëruar se në fakt mund të ketë efekt të kundërt. Megjithëse panelet diellore thithin energji nga dielli, temperaturat më të nxehta në fakt i bëjnë ato më pak efikase.

Panelet diellore fotovoltaike punojnë duke thithur energjinë e dritës dhe duke përdorur energjinë për të energjizuar elektronet. Më pas krijohet një fushë elektrike nëpër shtresat e silikonit në qelizë, duke lejuar që elektronet të rrjedhin si energji elektrike.

Sa më i madh të jetë intensiteti i dritës, aq më e madhe është rrjedha e energjisë elektrike. Por sa më i nxehtë të jetë paneli, aq më i madh është numri i elektroneve që janë tashmë në gjendje të ngacmuar përpara se fotoni të godasë, duke ulur efikasitetin e tij.

Temperaturat më të larta rrisin gjithashtu rezistencën elektrike të qarqeve që konvertojnë ngarkesën në energji elektrike.

Panelet diellore hibride moderne janë projektuar që të vuajnë më pak nga nxehtësia, por ato mund të humbasin 10% të efikasitetit të tyre të vlerësuar në ditët e nxehta.


Më të lexuarat