Secondary Adv

Shkencetaret krijojne qelizen diellore gati te padukshme

Share on Google+

Një ekip shkencëtarësh nga Universiteti Tohoku në Japoni ka krijuar një qelizë diellore pothuajse të padukshme.

 

Qelizat diellore transparente, të cilat kanë potencialin për të kthyer dritaret, serrat, panelet e xhamit të pajisjeve inteligjente dhe më shumë në pajisje grumbulluese të energjisë, kanë bërë një hap tjetër drejt realizimit.

Kjo duke përdorur oksidin e kallajit të indiumit (ITO) si një elektrodë transparente dhe disulfidin e tungstenit (WS2) si një shtresë fotoaktive. Çuditërisht, qeliza ka potencialin për të arritur një transparencë prej 79%.

Por pavarësisht zhvillimeve të fundit me perovskitin dhe gjysmëpërçuesit organikë, transparenca mesatare e dukshme e këtyre qelizave diellore është më e ulët se 70%.

Studiuesit llogaritën se një qelizë diellore 1 cm² me një vlerë jashtëzakonisht të lartë, 79% të transmetimit mesatar të dukshëm mund të ketë fuqinë e saj totale të ngritur deri në 420 pW.

Me ndihmën e studimeve si ky, ne mund të zhvillojmë përfundimisht panele diellore transparente, të cilat do të kishin pasoja të gjera.


Më të lexuarat