Secondary Adv

NASA do perplase qellimisht nje anije kozmike me nje asteroid

Share on Google+

Në vetëm pak ditë, NASA do të përplasë qëllimisht një anije kozmike në një asteroid me shpejtësi 15,000 mph. 

 

Një mision i tillë mund të ngjallë kujtime të një filmi, por ky është shumë real dhe në fakt është pjesë e testit të parë të mbrojtjes planetare të agjencisë amerikane të hapësirës.

Sigurisht, nuk ka asnjë rrezik aktual për Tokën. Ky është thjesht një eksperiment që, nëse ka sukses, një ditë mund të hapë rrugën për mbrojtjen e planetit tonë nga një ndikim katastrofik nga hapësira.

Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit (DART) u lançua nëntorin e kaluar përpara një udhëtimi pothuajse njëvjeçar për t'u përplasur me asteroidin e vogël Dimorphos, i cili rrotullohet rreth një më të madh të quajtur Didymos.

Didymos dhe Dimorphos do të bëjnë afrimin e tyre më të afërt me Tokën në vite në fund të shtatorit, duke kaluar në një distancë prej rreth 6.7 milion milje (10.8 milion kilometra) nga planeti ynë.

Ndikimi do të ndodhë në 26 shtator në orën 19:14 ET (00:14 BST e martë) dhe mund të shikohet drejtpërdrejt në TV NASA dhe kanalin YouTube të agjencisë.


Më të lexuarat