Secondary Adv

Temperaturat ne Europe dyfish me te larta se mesatarja e 30 viteve

Share on Google+

Temperaturat në Evropë janë rritur me më shumë se dyfishi i mesatares globale gjatë 30 viteve të fundit, zbulon një raport i ri.

 

Kjo rritje prej rreth 1.3°F (0.5°C) në dekadë është më e madhja nga çdo kontinent në botë dhe ka kontribuar në shkrirjen e shtresave të akullit dhe në rritjen e nivelit të detit.

Raporti 'Gjendja e Klimës në Evropë' është prodhuar nga Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) dhe Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike Copernicus të Bashkimit Evropian.

Ai jep informacion mbi temperaturat në rritje, valët e të nxehtit, motin ekstrem, modelet e reshjeve dhe tërheqjen e akullit dhe borës në kontinent në vitin 2021.

Evropa paraqet një pamje të drejtpërdrejtë të një bote që po ngrohet dhe na kujton se edhe mirë shoqëritë e përgatitura nuk janë të sigurta nga ndikimet e ngjarjeve ekstreme të motit.

Këtë vit, si viti 2021, pjesë të mëdha të Evropës janë prekur nga valët e mëdha të të nxehtit dhe thatësira, duke nxitur zjarret. Raporti zbuloi se, në 2021, ndikimi i madh i motit dhe ngjarjeve klimatike çuan në qindra viktima, dhe rreth 84 për qind e tyre ishin përmbytje ose stuhi.


Më të lexuarat