Secondary Adv

Shprese per jeten ne Mars, shkencetaret prodhojne oksigjen

Share on Google+

Shkencëtarët thonë se oksigjeni është prodhuar në Mars për herë të parë, duke i afruar njerëzit me mundësinë e jetës në një planet tjetër. 

 

Duke përdorur një instrument sa madhësia e një kutie, ekipi i mbështetur nga NASA thotë se ka transformuar dioksidin e karbonit të Planetit të Kuq për të prodhuar më shumë oksigjen, dhe tani po hap rrugën për të mbështetur përkohësisht jetën njerëzore.

Që nga zbarkimi në Mars në shkurt 2021, Eksperimenti i udhëhequr nga MIT, ose 'Moxie', e ka kthyer CO2 në oksigjen në shkallën e një peme të vogël në 7 raste, tha ekipi. Oksigjeni krijohej si gjatë ditës ashtu edhe gjatë natës dhe në stinë të ndryshme.

Kjo do të thotë që astronautët që shkelin në territorin marsian do të jenë në gjendje të marrin frymë pa ndihmë për mbërritjen e tyre, si dhe të sigurojnë oksigjen të mjaftueshëm për të ushqyer një raketë në kthimin e saj.

Ndërsa vetëm një hap i vogël, shkencëtarët e kanë përshëndetur atë si një hap gjigant dhe "premtues" për njerëzimin. Densiteti i ajrit mund të ndryshojë me një faktor prej dy gjatë vitit, dhe temperatura mund të ndryshojë me 100 gradë.


Më të lexuarat