Secondary Adv

Zbulohet virusi i ngjashem me Covid ne Kinen jugore

Share on Google+

Një virus i ngjashëm me Covid-in, i zbuluar tek lakuriqët e natës në Kinën jugore, është një nga pesë me potencialin për të kaluar te njerëzit, thonë shkencëtarët. 

 

Virusi, i njohur si BtSY2, është i lidhur ngushtë me SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-in dhe është 'në rrezik të veçantë për t'u shfaqur'.

Është një nga pesë 'viruset shqetësuese' të gjetura te lakuriqët e natës në të gjithë provincën Yunnan të Kinës, të cilët 'ka të ngjarë të jenë patogjenë për njerëzit ose bagëtinë', thonë shkencëtarët.

Ekipi paralajmëron për sëmundje të reja të mundshme 'zoonotike', ato të shkaktuara nga patogjenë që kalojnë te njerëzit nga kafshët e tjera.

Ne identifikuam pesë lloje virale që ka të ngjarë të jenë patogjene për njerëzit ose bagëtinë, duke përfshirë një koronavirus të ri rekombinant të ngjashëm me SARS-in që është i lidhur ngushtë me SARS-CoV-2 dhe 50 SARS-CoV, thotë ekipi studiues.

Për studimin, studiuesit mblodhën mostra të rektumit nga 149 lakuriq nate individuale që përfaqësonin 15 lloje. Në mënyrë shqetësuese, studiuesit vunë re një frekuencë të lartë të viruseve të shumta që infektojnë një lakuriq nate të vetëm në të njëjtën kohë.


Më të lexuarat