Secondary Adv

Kompania norvegjeze kthen gomat e konsumuara ne nafte

Share on Google+

Vlerësimet sugjerojnë se një miliard goma arrijnë fundin e jetës së tyre çdo vit.

 

Riciklimi i gomave është një koncept relativisht i ri dhe duhet të inkurajohet pasi së shpejti do të prodhojmë 5 miliardë goma të përdorura çdo vit.

Kompania norvegjeze Wastefront njofton se do të ndërtojë fabrikën e saj të parë prej 20-30 mln paund në Mbretërinë e Bashkuar. Vendndodhja ende nuk është konfirmuar, por Wastefront do të shndërrojë ELT-të në karbon të zi dhe hidrokarbure.

Këto mund të përdoren për të bërë gomë të bluar dhe goma makinash, duke u ofruar prodhuesve të makinave mundësinë për të përmirësuar gjurmën e tyre mjedisore. Ato gjithashtu mund të përdoren për të gjeneruar energji.

Një ELT përbëhet nga 3 përbërës kryesorë: goma (40% e origjinës biogjene), karboni i zi dhe çeliku. ELT fillimisht copëtohet në copa të vogla, dhe metali më pas ndahet në mënyrë magnetike dhe rikuperohet si skrap.

Copat më pas hyjnë në një reaktor ku nxehen në 850°F (454°C) pa oksigjen. Gjatë këtij procesi nuk prodhohet CO2.


Më të lexuarat