Secondary Adv

Kina nderton teleskopin me te madh diellor ne bote

Share on Google+

Kina ka përfunduar ndërtimin e grupit më të madh të teleskopëve në botë që do të drejtohen drejtpërdrejt nga dielli për të studiuar se si sjellja e tij ndikon në Tokë. 

 

Teleskopi Daocheng Solar Radio (DSRT), i cili ndodhet në një pllajë në provincën Sichuan të Kinës jugperëndimore, përbëhet nga 313 pllaka. Secila prej tyre ka një diametër prej 19.7 këmbësh dhe së bashku formojnë një rreth me një perimetër prej 1.95 milje.

Struktura masive e makinerive shkencore, e cila kushton 14 milionë dollarë, është vendosur për të studiuar flakët diellore dhe nxjerrjet në masën koronale (CME), të dyja këto mund të kenë një ndikim negativ në elektronikë, rrjetet e energjisë dhe satelitët.

Ne mund të parashikojmë nëse një stuhi diellore shpërthen drejt Tokës, tha ekipi. Nëse shpërthen drejt Tokës dhe do të arrijë tek ne, ne do të jemi në gjendje të lëshojmë paralajmërim të hershëm për një stuhi të tillë diellore.

Grupi do të fillojë një operacion pilot në qershor 2023, pas përfundimit të testimit të mëtejshëm të shtrirjes.

Të kesh një observator kaq masiv diellor në Kinë do të përmirësojë gjithashtu datën globalisht të aktiviteteve diellore që nuk shihen nga teleskopët në zona të tjera kohore.


Më të lexuarat