Secondary Adv

Arabia Saudite do ndertoje aeroportin me te madh ne bote

Share on Google+

Foster + Partners ka fituar një konkurs për të hartuar masterplanin për Aeroportin Ndërkombëtar King Salman në Riad.

 

Projekti do të rrisë pozicionin e qytetit si një qendër globale logjistike, do të stimulojë transportin, tregtinë dhe turizmin dhe do të veprojë si një urë që lidh Lindjen me Perëndimin.

Aeroporti pritet të jetë një nga më të mëdhenjtë në botë, duke mbuluar një sipërfaqe prej përafërsisht 57 km katrore, duke hapur rrugën për 6 pista paralele dhe duke përfshirë terminalet ekzistuese të emërtuara pas mbretit Khalid.

Ai do të ofrojë gjithashtu 12 km katrorë mbështetje aeroporti, objekte rezidenciale dhe rekreative, si dhe pika të shitjes me pakicë, dhe pasuri të tjera logjistike të paluajtshme.

Më e rëndësishmja, ai synon të akomodojë deri në 120 milionë udhëtarë deri në 2030 dhe 185 milionë udhëtarë, me kapacitet për të përpunuar 3.5 milionë tonë mallra, deri në vitin 2050.

Identiteti i Riadit dhe kultura saudite gjithashtu do të merren parasysh në dizajn për të siguruar një përvojë unike udhëtimi për vizitorët dhe udhëtarët tranzit.

Me qëndrueshmërinë në thelbin e tij, Aeroporti Ndërkombëtar i Mbretit Salman do të arrijë certifikimin LEED Platinum duke përfshirë iniciativa të reja të gjelbra në dizajnin e tij dhe do të mundësohet nga energjia e rinovueshme.


Më të lexuarat