Secondary Adv

Toka mund te humbase 80 per qind te akullit ne 2100

Share on Google+

Numri i akullnajave në Tokë mund të ulet me 80 për qind deri në vitin 2100, ka parashikuar një model i ri shqetësues.

  

Shkencëtarët e klimës në Universitetin Carnegie Mellon në SHBA kanë parashikuar humbjen e akullit që planeti mund të përballet në skenarë të ndryshëm të emetimeve.

Gjetjet e tyre sugjerojnë edhe nëse jemi në gjendje të kufizojmë rritjen e temperaturës mesatare globale në 1.5°C, gati gjysma e masës totale të akullnajave të planetit.

Kjo humbje mund të ndikojë negativisht në ciklet hidrologjike lokale dhe të rezultojë në një rritje të rreziqeve të akullnajave si ortekët dhe përmbytjet. Shumë studime kanë treguar se akullnajat në mbarë botën po shkrihen me shpejtësi si rezultat i ngrohjes globale.

Në nëntor 2022, shkencëtarët e përshkruan akullnajën Thwaites në Antarktidë si 'të mbajtur nga thonjtë', pasi zbuluan se është tërhequr dy herë më shpejt nga sa mendohej më parë gjatë 200 viteve të fundit.

Kjo mund të çojë në rritjen e nivelit global të detit vetëm me 3m. Rritja e nivelit të detit kërcënon qytete si Shangai dhe Londra, të ulëta, shtrirje të Floridës dhe Bangladeshit, madje edhe kombe të tëra si Maldivet.

Përveçse do të luajë një rol në këto fatkeqësi mjedisore, humbja e akullnajave do të ndikojë negativisht edhe në vlerat turistike dhe kulturore në rajonet e tyre.


Më të lexuarat