Secondary Adv

Shkencetaret zhvillojne pajisjen qe prodhon karburant

Share on Google+

Një pajisje e vogël rrethore e frymëzuar nga një gjethe mund të nxjerrë ujë nga ajri për të prodhuar një burim të pastër energjie, tregon një studim i ri.

 

"Nënshtresa transparente përçuese poroze" (TPCS) është një rreth i vogël me fije xhami të ngjeshur, i veshur me një shtresë të hollë që thith dritën.

Kur pajisja është e ekspozuar ndaj dritës së diellit, ajo merr ujë nga ajri dhe prodhon gaz hidrogjeni, i cili potencialisht mund të përdoret si lëndë djegëse.

Gazi i hidrogjenit mund të nxirret dhe të ruhet në objekte të mëdha dhe të përdoret kur nevojitet, si për energjinë e makinave ose ngrohjen e shtëpive, thonë studiuesit. 

Ekipi u frymëzua nga 'si funksionon një gjethe', domethënë fotosinteza - procesi me të cilin bimët përdorin rrezet e diellit, ujin dhe dioksidin e karbonit për të krijuar oksigjen dhe energji në formën e sheqerit.

Shkencëtarët kanë kryer tashmë 'fotosintezë artificiale' duke gjeneruar karburant hidrogjeni duke përdorur rrezet e diellit dhe ujin e lëngshëm duke përdorur një pajisje të quajtur një qelizë fotoelektrokimike (PEC).


Më të lexuarat