Secondary Adv

Tulla e bere nga mbetjet e ndertimit

Share on Google+

Carmody Groarke dhe TRANS Architectuur Stedenbouw bashkëpunuan me studiues të materialeve për zhvillimin e një tullë të bërë nga mbeturinat e ndërtimit.

 

Tulla e mbeturinave thuhet se mban vetëm 1/3 e karbonit të mishëruar si një tullë balte tipike belge. Tulla është bërë nga 63% e mbeturinave komunale të ricikluara, të cilat u mblodhën nga një qendër lokale riciklimi për prishjen e betonit dhe xhamit.

Këto materiale të ricikluara janë të përziera me rërë lommelzand nga komuna belge e Lommel dhe të lidhura së bashku me gëlqere hidraulike dhe karbonat kalciumi të bluar.

Tullat pastrohen në një mjedis të lagësht për dy javë dhe më pas lihen të thahen në ajër në vend që të shkrihen, duke zvogëluar sasinë e energjisë së nevojshme për prodhimin e tyre.

Në vend të kësaj, materiali merr forcën e tij përmes një procesi të njohur si karbonizimi mineral, i cili përfshin karbonatin e kalciumit në tullë duke reaguar me dioksidin e karbonit në ajrin përreth.

"Karbonizimi do të vazhdojë përgjithmonë në fasadë, duke i bërë blloqet më të fortë me kalimin e viteve," tha arkitekti TRANS Stedenbouw.

E projektuar për fasadën e jashtme të krahut të ri të Muzeut të Dizajnit Gent, tulla e mbeturinave Gent ka një ngjyrë gri të zbehtë që i referohet ngjyrës së ndërtesave të tjera të qytetit dhe u certifikua për përdorim në ndërtesa në shtator 2022.


Më të lexuarat