Secondary Adv

Nje asteroid gjigant do kaloje shume prane tokes kete jave

Share on Google+

Një asteroid me madhësinë e një autobusi në Londër do të bëjë afrimin e katërt më të afërt ndonjeherë me Tokën, këtë javë.

 

Shkëmbi hapësinor, i njohur si 2023 BU, u zbulua nga NASA vetëm fundjavën e kaluar, por është vendosur të vijë brenda 3,400 km nga sipërfaqja e planetit tonë këtë të premte (27 janar) rreth orës 00:30 GMT (19:30 ET të enjten).

Shumica e asteroidëve kalojnë përtej distancës së Hënës – e cila është 240,000 milje larg – por ky është shumë më afër dhe do të jetë më i afërti për 300 vjet. Objekti është rreth gjysma e madhësisë së meteorit të famshëm Chelyabinsk që goditi Tokën në 2013.

Asteroidi do të bëjë kalimin e katërt më të afërt prej më shumë se 35,000 afrimeve të Tokës në të kaluarën dhe të ardhmen. Një transmetim i drejtpërdrejtë, i organizuar nga Projekti i Teleskopit Virtual (VTP) në Itali, do të vihet në dispozicion për njerëzit që të dëshmojnë ngjarjen nga ora 19:15 GMT.

Kjo do të jetë e vetmja mënyrë për të parë asteroidin - 2023 BU është aq i vogël sa do të shkëlqejë me një maksimum prej 11.3 ballë, që është shumë e dobët për t'u parë me sy të lirë.

Shkëmbi hapësinor do të kalojë pranë Tokës me shpejtësi 33,000 mph në një distancë prej 6,500 milje (10,500 km) nga qendra e planetit tonë dhe 2,100 milje (3,400 km) nga sipërfaqja.


Më të lexuarat