Secondary Adv

Porsche po zevendeson benzinen me ajer dhe uje

Share on Google+

Ndërsa makinat elektrike kanë qenë një gjë prej disa vitesh, prodhuesi gjerman ka dalë me një mënyrë të re për të ndihmuar planetin.

 

Për herë të parë, Porsche ka mbushur makinën e saj sportive ikonë 911 me një karburant të ri sintetik të krijuar nga ajri dhe uji i hollë.

 

EFuel i ri është zhvilluar nga një kompani e quajtur Highly Innovative Fuels, një kompani në të cilën Porsche ka bërë një investim.

 

Ato strehojnë një impiant me energji të erës në Kili, ku era fryn mesatarisht 270 ditë të gjithë vitit.

 

Pra, si e fuqizon saktësisht ujin dhe ajrin e hollë që një makinë të lëvizë ashtu si benzina?

 

Karburanti i ri kombinon karbonin që kapet nga atmosfera (ajri i hollë) së bashku me hidrogjenin me burim nga uji për të krijuar metanin, ky më pas konvertohet në karburant që funksionon njësoj si benzina.

 

Në një njoftim për shtyp, Michael Steiner, drejtor i kërkimit dhe zhvillimit të Porsche tha: “Potenciali i eFuels është i madh. Aktualisht ka më shumë se 1.3 miliardë automjete me motorë me djegie në mbarë botën.

 

“Shumë prej tyre do të jenë në rrugë për dekadat e ardhshme dhe eFuels u ofron pronarëve të makinave ekzistuese një alternativë pothuajse neutrale ndaj karbonit.

 

“Si prodhues i motorëve me performancë të lartë dhe efikas, Porsche ka një gamë të gjerë njohurish në fushën e karburanteve.”

 

Aktualisht, fabrika ka një prodhim prej pak më shumë se 34,000 gallon në vit, por kjo do të rritet në mënyrë eksponenciale sipas Porsche në mbi 145 milionë deri në fund të kësaj dekade.

 

Megjithatë, mund të duhet pak kohë derisa kjo të dalë në treg pasi Porsche do ta përdorë atë së pari në projekte speciale.

 

Barbara Frenkel, Anëtare e Bordit Ekzekutiv për Prokurimet në Porsche AG tha: “Porsche është e përkushtuar në një rrugë të dyfishtë: e-mobiliteti dhe eFuels si një teknologji plotësuese.

 

“Duke parë të gjithë sektorin e trafikut, prodhimi industrial i karburanteve sintetike duhet të vazhdojë të shtyhet përpara në mbarë botën.

 

“Me fabrikën pilot eFuels, Porsche po luan një rol udhëheqës në këtë zhvillim.”

 

Dhe duket se prodhues të tjerë makinash mund t’i bashkohen Porsche, me CEO i Lamborghini Stephan Winkelmann që thotë se marka e tij ikonë e makinave do të ishte e interesuar në këtë mënyrë për të bërë më të gjelbër.

 

Ai tha për Fox News: “Kjo është diçka që ne ende po e shqyrtojmë, duhet të shohim se çfarë do të thotë legjislativi në dy vitet e ardhshme nëse ka një mundësi ose një dritare të hapur edhe për ato lloje makinash me hibride ende në vitet ’30 duke përdorur lëndë djegëse sintetike.”

 

/Burimi: SCAN TV


Më të lexuarat