Secondary Adv

Shkencetaret krijojne cipin qe lidhet me trurin tone

Share on Google+

Shkencëtarët kanë zhvilluar një implant truri që është më i hollë se flokët e njeriut dhe do t'ju lejojë të përdorni mediat sociale me mendjen tuaj.

 

Çipi shumë eksperimental është projektuar për pacientët e paralizuar ose memecë, njerëz me paralizë, të cilët nuk mund të përdorin gjymtyrët e tyre për të komunikuar përmes një kompjuteri.

Por gjithashtu mund të lejojë njerëzit e shëndetshëm të përdorin mediat sociale vetëm me fuqinë e mendjes së tyre.

Ai ndryshon nga implanti i trurit i krijuar nga kompania e Elon Musk sepse procedura është më pak invazive dhe çipi qëndron në sipërfaqen e trurit dhe jo në inde.

Implanti, i quajtur Ndërfaqja Kortikale e Shtresës 7, është një rrip materiali fleksibël, filmi i hollë si një copë shiriti. Shiriti ka elektroda dhe ka një trashësi sa një e pesta e qimeve të njeriut, gjë që e ndihmon atë të përshtatet me sipërfaqen e trurit pa dëmtuar asnjë ind.

Pajisja funksionon duke mbledhur sinjalet e trurit, duke i interpretuar ato dhe duke nxjerrë komanda në një makinë të lidhur në varësi të sinjalit të marrë prej trurit.

Për shkak se shkencëtarët mund të rrisin lehtësisht numrin e elektrodave në shirit, ai mund të përdoret për të trajtuar kushte të tjera neurologjike. Implantimi është gjithashtu i kthyeshëm nëse pacientët ndryshojnë mendje.


Më të lexuarat