Secondary Adv

Jo vetem makina, se shpejti edhe avione autonome

Share on Google+

Aeroplanët vetë-fluturues po përgatiten për ngritje, pasi Boeing, Airbus dhe kompani të tjera po testojnë sisteme dhe mjete autonome.

  

Teknologjitë mundësojnë ulje autonome, trajtojnë emergjencat gjatë fluturimit dhe lehtësojnë ligjin e Administratës Federale të Aviacionit që kërkon dy pilotë në kabinë.

Pilotët kanë ndarë shqetësimet e tyre në Twitter, ku shumë prej tyre kanë deklaruar se në rast urgjence kërkohen dy pilotë. Ndërsa avionët autonome janë ende herët, CEO i Boeing, tha se teknologjia 'do të vijë në të gjithë avionët përfundimisht.'

Boeing po shkon drejt një bote autonome, duke punuar në sisteme për qëllime ushtarake që do të bëjnë rrugën e tyre drejt fluturimeve komerciale.

Kompania i dha teknologjinë Marinës së SHBA me MQ-25, një avion autonom karburanti që zgjeron gamën luftarake të Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler dhe Lockheed Martin F-35C.

Airbus, po teston sistemet e tij DargonFly për aeroplanët komercialë, të cilët do të ofrojnë teknologji të automatizuar uljeje dhe ndihmë pilot. Vizioni i teknologjisë thuhet se funksionon më shpejt se ai i njeriut, duke e lejuar atë të dallojë më shpejt pengesat që vijnë.


Më të lexuarat