Secondary Adv

Studimi, ajri qe thithim permban baktere nga oqeani

Share on Google+

Instituti Scripps i Oqeanografisë ka zbuluar se ndotja e ujit të detit transferohet në atmosferë, e cila mund të arrijë njerëzit në të gjithë tokën.

 

Kjo sipas një komunikimi për media të publikuar nga institucioni të enjten. Ky aerosol me spërkatje deti përmban baktere, viruse dhe komponime kimike nga uji i detit.

Studimi vjen në një kohë kur rreth 13 miliardë litra ujëra të ndotura nga ujërat e zeza kanë hyrë në oqean nëpërmjet lumit Tijuana që nga dhjetori 2022. Ndotja e ujërave bregdetare tradicionalisht është konsideruar vetëm një problem i shkaktuar nga uji.

Njerëzit shqetësohen për notin dhe surfimin në të, por jo për frymëmarrjen e tij, edhe pse aerosolët mund të udhëtojnë në distanca të gjata dhe të ekspozojnë shumë më tepër njerëz sesa ata që janë vetëm në plazh ose në ujë.

Nëpërmjet përdorimit të sekuencës së ADN-së dhe spektrometrisë së masës, ata ishin në gjendje të lidhnin bakteret dhe përbërjet kimike në aerosolin bregdetar me ujërat e zeza- ndotja e lumit Tijuana që derdhet në ujërat bregdetare.

U zbulua se aerosolet nga oqeani përmbajnë baktere dhe kimikate me origjinë nga lumi Tijuana, megjithatë kjo nuk do të thotë se njerëzit sëmuren nga ujërat e zeza në aerosolin me spërkatje të detit. Shumica e baktereve dhe viruseve që gjenden në përbërjet janë të padëmshme.


Më të lexuarat