Secondary Adv

Shkencetaret zbulojne enzimen qe kthen ajrin ne elektricitet

Share on Google+

Energjia e pastër e pakufizuar shpesh konsiderohet si 'grali i shenjtë' nga shkencëtarët, dhe një studim i ri sugjeron se përgjigja mund të jetë te një enzimë.

 

Shkencëtarët nga Universiteti Monash në Australi kanë zbuluar 'Huc' - një enzimë që mund të shndërrojë hidrogjenin në ajër në energji elektrike.

Ata e nxorrën enzimën nga një bakter i zakonshëm që banon në tokë, i quajtur Mycobacterium smegmatis. Huc lejon bakteret të shndërrojnë hidrogjenin në atmosferë në energji të përdorshme në mënyrë që të mund të vazhdojë të lulëzojë thellë nën tokë.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se disa lloje bakteresh janë në gjendje të konvertojnë hidrogjenin në ajër në energji për t'i ndihmuar ata të mbijetojnë në mjedise të varfëra me lëndë ushqyese.

Në mënyrë të veçantë, Huc e kthen hidrogjenin në energji elektrike dhe mikroskopi elektronik kriogjenik gjithashtu i ndihmoi shkencëtarët të kuptojnë këtë proces.

Menaquinone është më pas në gjendje të transferojë elektrone në membranën e bakterit ose në elektrodë tjetër, duke prodhuar një rrymë elektrike si një 'bateri natyrale'. 


Më të lexuarat