Secondary Adv

Studiuesit krijojne betonin qe prodhon energji

Share on Google+

Një ekip studiuesish në Universitetin e Pitsburgut ka ri-dizenjuar konceptin e betonit për aplikimet moderne. 

 

Inxhinierët kanë projektuar beton metamaterial për zhvillimin e sistemeve inteligjente të infrastrukturës civile.

Një metamaterial është çdo material i projektuar për të pasur një veti që është e pakapshme ndaj materialeve që ndodhin natyrshëm.

Hulumtimi prezanton përdorimin e metamaterialeve në krijimin e betonit, duke ofruar mundësinë për të ndryshuar brishtësinë, fleksibilitetin dhe formësueshmërinë e tij për të lejuar ndërtuesit të përdorin më pak material pa sakrifikuar forcën ose jetëgjatësinë.

Ekipi planifikon t'i arrijë këto qëllime duke futur një paradigmë metamateriale në zhvillimin e materialeve të ndërtimit për skenarë të avancuar të rasteve të përdorimit.

Materiali është bërë nga "grilat polimer auxetic të ngulitur në një matricë çimentoje përçuese". Sipas ekipit, një dizajn i tillë nxit elektrifikimin e kontaktit midis shtresave kur aktivizohet mekanikisht, gjë që përmirësohet më tej me pluhur grafiti që shërben si elektrodë në sistem.

Studimet kanë treguar se materiali mund të ngjeshet deri në 15% nën presion dhe të prodhojë 330 μW fuqi.


Më të lexuarat