Secondary Adv

Kulla me e larte prej druri ne Norvegji

Share on Google+

Mjøstårnet, një kullë 85,4 metra e lartë në Brumunddal, Norvegji, një nga rrokaqiejt e parë të vërtetë prej druri në botë.

  

Ndërtesa 18-katëshe me përdorime të përziera u emërua ndërtesa më e lartë prej druri në botë nga Këshilli për Ndërtesat e Larta dhe Habitatin Urban (CTBUH) kur u përfundua në mars 2019.

E vendosur në bregun e liqenit më të madh të Norvegjisë, Mjøsa, i cili i jep emrin e saj ndërtesës, kulla 18-katëshe përmban apartamente, një hotel, hapësirë ​​zyre dhe një restorant.

Ajo u ndërtua duke përdorur dy lloje të drurit të inxhinieruar: lëndë druri të laminuara të kryqëzuara (CLT) dhe lëndë druri të laminuara me ngjitës, e njohur gjithashtu si glulam.

Për shkak se të dy llojet e drurit formohen nga shtresa lamellash të ngjitura së bashku në mënyrë tërthore, ato janë dukshëm më të forta se druri standard.

Veshjet e mëdha glulam të bëra nga druri i bredhit me ngjyrë të çelur mbështesin strukturën përgjatë fasadave të saj, si dhe formojnë kolonat dhe trarët e saj të brendshëm.

Ndërkohë, CLT u përdor për të mbështetur tre ashensorët dhe dy shkallët e ndërtesës. Studio ishte veçanërisht e prirur për të përdorur lëndë druri për shkak të kredencialeve të saj të qëndrueshmërisë.


Më të lexuarat