Secondary Adv

Toka do perballet me nje zhdukje masive sipas shkencetareve

Share on Google+

Njerëzimi në Tokë do të zhduket pas 250 milionë vjetësh, por kjo nëse do të ndalonim djegien e lëndëve djegëse fosile tani, zbulon një studim i ri i zymtë.

 

Simulimet kompjuterike sugjerojnë se planeti ynë do të përballet me një zhdukje masive që zhduk të gjithë gjitarët, raportojnë ekspertët e Universitetit të Bristolit.

Çdo formë jete që është ende e gjallë në Tokë në këtë kohë do të duhej të përballonte temperaturat midis 104°F deri në 158°F (40°C deri në 70°C), thonë ata.  Nivelet e dioksidit të karbonit mund të jenë dyfishi i niveleve aktuale.

“Njerëzit – së bashku me shumë specie të tjera – do të vdesin për shkak të paaftësisë së tyre për të nxjerrë këtë nxehtësi përmes djersës, duke i ftohur trupat e tyre”.

Në 250 milionë vjet, të gjitha kontinentet e Tokës do të lëvizin së bashku për të formuar një superkontinent të njohur si Pangea Ultima, sipas studiuesve. Pangea Ultima është vetëm një projeksion i mundshëm i asaj se si mund të duket superkontinenti i Tokës sapo të bashkohen pllakat tektonike.

Sido që të jetë shtrirja e saktë, shkencëtarët janë të sigurt se kontinentet e Tokës do të bashkohen ngadalë për të formuar një masë të nxehtë, të thatë dhe kryesisht të pabanueshme. 


Më të lexuarat