Secondary Adv

Ishulli i lumit Osumit, Berat | Bashkia Berat | 2015

“UNLAB, OPENFABRIC, CoRDA ” eshte shpallur studioja fituese për projektin e ishullit të lumit Osum.Ndërsa në vend të dytë juria caktoi projektin “FELIKS UNESCO”, sakaq i treti u rëndit projekti i firmës “KWY YELLOWOFFICE”.

 


Në projektin fitues lumi është elementi kryesor në qendër të projektit. Varësia e ishullit të Osumit ndaj lumit është aq e madhe sa vështirë të përcaktosh formën e ishullit që ndryshon vazhdimisht në varësi të nivelit të ujit. Në propozimin e tij skuadra paraqet një sistem që eliminon rreziqet dhe dobësitë duke zhvilluar identitetin kulturor dhe rekreativ të ishullit.

 


Ndërkohë Ministrja e Zhvillimit Urban dhe Turzimit, Eglantina Gjermeni, vlerësoi projektet e paraqitura në këtë garë. Ajo shtoi se projekti fitues do pasurohet me elementë të projekteve që u renditën në vendin e dytë dhe të tretë.

 


Gjermeni u shpreh se për finalizimin e projektit përfundimtar,do të merren edhe mendimet e qytetarëve në mënyrë që ky projekt të ndikojë në zhvillimin turistik të qytetit. Konkursi ndërkombëtar u çel dje nga kryeministri Edi Rama i cili e cilësoi këtë një mundësi për rigjallërimin e turizmit në qytetin e Beratit.

 


12 studio nderkombetare ishin ne gare per ishullin e Osumit

Kryeministri Edi Rama ka prezantuar diën e djeshmë nga Berati konkursin për projektimin e Ishullit të Lumit Osum në Berat. Në Konkurs marrin pjesë 12 firma prestigjoze ndërkombëtare që sjellin projektet e tyre për projektimin e këtij ishulli që sipas kryeministrit Rama, nuk nuk ka të bëjë vetëm me zbukurimin e qytetit, por me përmirësimin e infrastrukturës dhe nivelit të jetesës në këtë qytet. 

Ishulli shtrihet në zonën midis dy lagjeve muzeale, Mangalemit e Goricës, që ndahen nga njëra tjetra prej lumit Osum, për tu shndërruar kështu në atraksionin e ri turistik të Beratit.


Projektet
Këto janë 12 projektet e sjella nga studiot arkitekturore, ku parashikohet një transformim infrastrukturor në 360 gradë i shtratit të lumit Osum dhe ishullit ku mund të pushojnë qytetarë e turistë të huaj.

 

1.Marialaura + A&IDesign + UFG - Urban Form Grammar Research Unit, Polythecnic of Bari

 

Projekti synon vizualisht dhe fizikisht që të lidhen vendet qendrore të Beratit me peisazhin e saj. Sot trashëgimia arkitektonike e qytetit është dhënë nga prania e kalasë, lagjet historike dhe monumentet arkitektonike, në disa raste të lidhura me sy me njëri-tjetrin në bazë të morfologjisë së peizazhit, megjithatë ato janë fizikisht të lidhura.

 

2. Metropolis + 3ti-lab + DSB Office of landscape

 

Morfologjia urbane e qytetit policentrik të gjeneruar nga evolucioni urban nëpërmjet historisë së përforcuar nga ndikimi i kulturës osmane, duket si një grup aglomerat në të dyja anët e lumit. Në mënyrë që të krijohet një sistem i integruar marrëdhëniesh, projekti propozon për të nxjerrë në pah rrugët ekzistuese ndaj objekteve me rëndësi kulturore, sociale, artistike, fetare dhe historike duke i lidhur ato me lumin dhe ishullin në itineraret turistike, kulturore dhe mjedisore.

 

3. Andrea Menegotto, PROAP Italia, Sabina Bollano & Herakle Bollano, H&S Project Studio5


Ishulli mistik! Karakteri i ishullit ka të bëjë me statusin gjithnjë e në ndryshim për shkak të prurjeve të lumit Osum. Vlera e saj është një qenie e papërcaktuar, por e njohur. Është një terren i paqartë. Në mënyrë që të ruajë formën e papërcaktuar, projekti propozon punime mbi pjesën e përgjithshme të lumit, i cili do të ndikojë për të mbajtur nivelet e sigurisë, por nuk do të ndikojnë në mënyrë e përhershme të formës së ishullit. Ndarja e ishullit do të ndodhë nëpër rrugë të përkohshme. Koncepti përpiqet që të gjejë një zgjidhje arkitektonike për të ndjekur një qëndrim të peizazhit dhe të artit të instalimeve, duke sinkronizuar konceptin e elasticitetit.


4. KWY,YellowOffice, Jan Bünnig, Studio PS96, Elian Stefa

 


Qëllimi i këtij projekti është që të nxisë një zonë negociatash; Ishulli i Osumit duhet të bëhet një bosht ku natyra dhe eleganca të jenë të bashkuara. Projekti parashikon një alternativë e cila mund të zgjidhë shumë nga sfidat ekzistuese, duke ofruar mundësi ku natyra të ndërthuret me urbanizmin.

 

5. Giovanni Durbiano (DAR), Manfredo di Robilant (DAR), Alessandro Armando (DAR), Gjergji Islami, Endaco srl, Alfred Lako, Hilario Isola

 

Propozimi është konceptuarsi një koment mbi morfologjinë dhe historinë e Beratit. Ky koment është artikuluar në fjalë, edhe pse këto fjalë janë të veçanta: ato kanë të bëjnë me fjalorin e arkitekturës, dhe në fakt ato janë objekte arkitektonike. Në fakt propozimi është menduar për një periudhë afatmesme/afatgjatë, dhe në këtë mënyrë do të realizohet në disa faza të ndryshme. Qëllimi i propozimit është që të rritet përdorshmëria e qytetit, si një destinacion turistik për të nxjerrë në pah rëndësinë e trashëgimisë së saj, jo për të konkurruarme të, por duke shtuar pseudo-portrete në ndërtesa.

 

6. MikeViktorViktor Architects , Kris Coremans , Jorge Otero-Pailos & Maarten Delbeke,PRGºBR Architektur

 

Pamja e portret të qytetit historik të Beratit, është krijuar gjatë shekujve nga mijëra artistë dhe udhëtarë. Mijëra dritare janë të orientuara drejt lumit, dhe qyteti i dritareve shfaqet më së miri nga lumi. Ishulli i Osumit ka shërbyer historikisht si një vendi i privilegjuar nga UNESCO. Megjithatë, për shkak të përmbytjeve është i arritshëm vetëm gjatë sezonit të verës. Projekti propozon që të kthehet në një park gjatë gjithë vitit, nga i cili mund të admirohet qyteti dhe kështjella.

 

7.UNLAB, OPENFABRIC, CoRDA

 

Një ishull është pjesë e organizmit të një lumi, dhe lumi është elementi natyror në qendër të vëmendjes. Varësia e ishullit nga lumi i saj është aq i qartë sa është e mundur për të përcaktuar formën e ishullit, sepse transformohet vazhdimisht për shkak të nivele të ndryshme të ujit. Në këtë propozim fillohet duke ju drejtuar një sistemi më elastik që mund të eleminojë rreziqet dhe dobësitë si dhe të zhvillojë identitetin kulturor dhe atë rekreativ. Ishulli i Osumit është pjesë e saj; konteksti e bën unik.

 

8. S International (SPACE/SIAMA/SOUDANT) + HAZBIU

 

Në zemër të Beratit, ishulli i lumit Osum është një pikë fokusi. Qyteti, i rrethuar nga gryka e saj është duke kërkuar për një hapësirë të re jetesë. Projekti synon që ishulli të shëndërrohet në një zonë rekreative dhe e aksesueshme jo vetëm për banorët por edhe për turistët.


9. Felixx , William Veerbeek UNESCO-IHE, Polis university

 

Ndryshueshmëriasezonale në shkarkimin e lumit Osum është e madhe: gjatë verës uji pakësohet, ndërsa në pranverën prurjet e mëdha mund të shkaktojë përmbytjet. Kështu për përballimin e ekstremeve të tilla kërkohet një dizajn që mund të ruajë ujin për periudhat e thatësirës si edhe të mbrojë ishullin nga prurjet e mëdha. Projekti propozon për të zhvilluar ishullin e lumit të Beratit si një sisteme elastik për të krijuar një planifikim në çdo stinë.


10. Archea Associati & Atelier 4

 

Dizajni i propozuar synon të krijojë një lidhje të re mes dy brigjeve të lumit. Projekti propozon një urë të re për këmbësorët përgjatë lumit Osum, të mbuluar me pemë dhe shkurre si element peizazhi që përcakton natyrën urbane.

 

11. BEL ARCHITECTEN BVBA,SUMPROJECTS, INSIDE OUTSIDE, ENO MUHO ,LORENC FACJA , HELIDON KOKONA

 

Projekti propozn një waterpark të integruar! Ky projekt ka si për qëllim që të rivendosë marrëdhëniet e mira mes qytetit dhe lumit. Në të njëjtën kohë waterparku i ri do të shërbejë si një zonë ku lumi mund të zgjerohet përgjatë përmbytjeve ekstreme.

 


12. AZPML + STUDIOARCH4

 

Projekti propozon dy pasuri të mëdha të Beratit -  parkun dhe lumin si një ADN e re, e gjelbër dhe blu që rrjedhin nga lidhjen e tyre unike dhe afërsia me qendrën e qytetit. Arkitektët nuk duan të krijojnë një “destinacion”, por në të kundërtën, përgjatë rivierës duhet të bëhet një ndërhyrje e vërtetë e lumit. Kjo nuk është materializuar nëpërmjet ndërhyrjeve të forta arkitektonike.

Me shume projekte ne Shqiperi