Secondary Adv

Ne te ardhmen jo me mish nga kafshet por nga laboratori

Share on Google+

Shumica e mishit të ngrënë në vetëm dy dekada ose do të rritet artificialisht ose do zëvendësohet me produkte vegane me bazë bimore që duken dhe shijojnë njësoj.   

 

Rritja artificiale e mishit parashikohet nga ekspertët e industrisë, duke sugjeruar se vetëm 40% e mishit të prodhuar në vitin 2040 do të vijë nga kafshët. Në vend të kësaj, pritet që 35% të kultivohen në kushte laboratorike dhe 25% do të bëhen nga produktet bimore. 

 

Studimi thekson shqetësimet mbi ndikimin mjedisor të prodhimit të mishit konvencional dhe mirëqenien e kafshëve që janë rritur në mënyrë industriale për ushqim. Industria e mishit konvencionale rrit miliarda kafshë dhe kthen çdo vit 1 trilionë dollarë. 

 

Megjithatë, prodhimi i mishit vjen me ndikime të mëdha mjedisore, ndër të cilat janë emetimet e gazeve serre që nxisin ndryshimet klimatike, ndotjen e lumenjve dhe oqeaneve dhe shkatërrimin e habitateve të egra për tokën bujqësore. Lista e kompanive që përdorin përbërës me bazë bimore për të simuluar produktet ushqimore të kafshëve nga burgers në vezët vazhdon të rritet dhe përfshin firma të tilla si Beyond Meat, Foods Impossible dhe Just Foods. 

Gjithsej, rreth 784 milionë dollarë (1 miliardë dollarë) tashmë janë investuar në tregun e produkteve vegan, ndër mbështetësit e të cilave janë kompani që aktualisht dominojnë industrinë tradicionale të mishit. Ndërkohë, hulumtuesit e korporatave po punojnë për të zhvilluar qelizat e mishit që mund të rriten në laborator, duke prodhuar kështu mish të vërtetë pa varësinë nga rritja dhe therja e kafshëve. 

 

Ndërsa një mish i tillë laborator ende nuk ka arritur në raftet e supermarketeve, AT Kearney parashikon që mishi artificial do të dominojë tregun.


Më të lexuarat