Më shumë prova janë shfaqur që sugjerojnë që pacientët COVID-19 me nivele të larta të vitaminës D kanë më shumë të ngjarë të mbijetojnë nga sëmundja.
Një studim nga SH.B.A zbuloi se pacientët me një mangësi të rëndë kanë dy herë më shumë të ngjarë të përjetojnë komplikime të mëdha dhe të vdesin. Studiuesit thonë se provat vëzhguese janë ende paraprake.
Ata kërkojnë më shumë hulumtime për të kuptuar se çfarë e shkakton këtë lidhje midis vitaminës D dhe vdekshmërisë së koronavirusit. Vitamina D mund të bëjë rrugën e saj në trupin e njeriut qoftë përmes ushqimeve të caktuara, të tilla si peshqit dhe kërpudhave, ose mund të prodhohet nga qelizat e lëkurës kur i ekspozohet rrezeve te diellit.
NHS thotë se të rriturit duhet të kenë rreth 10 mikrogramë të vitaminës D çdo ditë. Ky konstatim mbështet studime të cilat gjithashtu gjetën se nivele të ulëta të vitaminës D mund të bëjnë që me shumë gjasa një individ të vdesë pas kontraktimit të koronavirusit dhe se gjithashtu ndihmon një person të shërohet pas kontraktimit të koronavirusit.
Një studim zbuloi se vendet me nivele të ulëta të vitaminës D ishin gjithashtu vendet me vdekshmëri më të lartë dhe nivele të infeksionit COVID-19. Kjo është bërë jehonë nga hulumtimi i fundit nga SH.B.A.
Një studim dhjetë-javor ka gjetur se të rriturit që morën suplemente Vitamina D panë një rënie prej 50 përqind të infeksioneve në gjoks. Studimi zbuloi se vitamina mund të ulë nivelet e vdekshmërisë deri në gjysëm.